Strona główna
»
Newsy
»
Włoska kuchnia poleciała w kosmos
Włoska kuchnia poleciała w kosmos
|
2007-10-29 |
Włoska kuchnia poleciała w kosmos
W dziedzinie kulinarnej Włosi dosłownie sięgnęli gwiazd. Kucharze z Bari i Palermo pięć miesięcy opracowywali specjalny jadłospis dla astronautów. Wreszcie, po wielu trudach, zapakowane próżniowo potrawy wzniosły się na orbitę okołoziemską. Dziś delektują się nimi astronauci z NASA.
Gotowana papryka, pasta z oliwek i pomidorów, ser parmezan, ciasteczka z migdałami oraz nugaty - takimi przysmakami raczą się w ten weekend astronauci z promu Discovery, który od wtorku krąży po orbicie okołoziemskiej. Jednym z załogantów jest Włoch Paolo Nespoli. W tej sytuacji nie mogło więc zabraknąć prawdziwie włoskich potraw.
Mimo kucharskich zdolności Włochów, zadanie było trudnym wyzwaniem. Wszystko dlatego, że na pokładzie promu nie ma lodówki. Wobec tego z jadłospisu wykluczono ryby, mięso i jajka, ale też pieczywo.
Astronauci narzekali pewnie, że brakuje pizzy i spaghetti... Ale przecież nie można mieć wszystkiego. W porównaniu z tradycyjnym "plastikowym" jedzeniem przygotowywanym przez NASA, włoska gotowana papryka to z pewnością niebo w gębie!
AUTOR: Filip Jurczyk, IAR
Źródło: Dziennik